Confrontatie tussen Binance en WazirX over activa op Binance-wallets

2023-02-03

Binance heeft WazirX opgeroepen om nog aanwezige activa op Binance-wallets terug te trekken, volgens een blogbericht op vrijdag. Het was de bedoeling dat er een einde zou komen aan de zorgen over de toekomst van klantengelden als Binance en WazirX hun samenwerking beëindigen, maar het lijkt echter de spanning tussen de beide crypto-beurzen aan te wakkeren.

De publieke twist tussen Binance en WazirX begon op 5 augustus 2022 toen Binance CEO Changpeng Zhao (CZ) via Twitter beweerde dat Binance geen belang heeft in een samenwerking met Zanmai Labs, het bedrijf van de oorspronkelijke oprichters achter WazirX. Deze uitspraken kwamen enkele uren na een huiszoeking door de Indiaanse Enforcement Directorate (ED) bij de directeur en mede-oprichter van WazirX, Sammer Mhatre, op verdenking van betrokkenheid bij witwassen door 16 fintech bedrijven (bedrijven die innovatieve technologie combineren met financiële diensten).

In een blog schreef Binance dat het walletservices heeft verleend aan Zanmai, maar nooit de bedrijfsvoering van WazirX, waaronder gebruikersactiviteiten en -vermogen, heeft beheerd. Zanmai maakte ‘valse claims’ over de rol van Binance in WazirX, wat leidde tot een aanbod van Binance om de valse verklaringen in te trekken of de gebruik van de Binance-walletservice te beëindigen. Aangezien Zanmai weigerde de claims te verduidelijken, heeft Binance hen tot 3 februari 2023 de tijd gegeven om het geld te verwijderen uit de rekeningen die worden gebruikt voor de activiteiten van WazirX. Binance heeft Zanmai uitgenodigd om na de deadline afspraken te maken over het opnemen van eventuele overgebleven activa, maar ‘de verantwoordelijkheid ligt bij Zanmai’ om de opnames te vergemakkelijken.

In de daaropvolgende dagen creëerde CZ onrust onder gebruikers van WazirX. Hij verklaarde dat Binance, als het wilde, de Indische crypto-beurs kon sluiten en raadde zijn gebruikers aan om hun fondsen over te boeken naar Binance.

“Binance verleent walletservices voor WazirX. De domeinnaam van WazirX is door ons opgeëist. We kregen gezamenlijke toegang tot een AWS-account. We zouden WazirX kunnen sluiten, maar we kunnen dat niet doen omdat het de gebruikers zou schaden,” tweette Zhao. “Als je geld op WazirX hebt staan, zou je het naar Binance moeten overboeken. Zo simpel is het,” verklaarde CZ.

Eerder wees Nischal Shetty, medeoprichter van WazirX, CZ’s beweringen over het niet beheersen van de WazirX-beurs af in een interview met CoinDesk. “WazirX is de technologie die we aan Binance hebben verkocht”, zei hij. Hij had juridische documenten die de verkoop bewijzen, maar hij kan ze om juridische redenen niet delen. “Wat ik echt wil, is een oplossing”, zei Shetty. Verder stelde Shetty dat ze al enkele maanden in gesprek waren met Binance om de eigendomskwestie op te lossen.

in combinatie met strenge belastingen in India en de verspreiding van de crypto-contaminatie door de ineenstorting van FTX, leidde macro-economische factoren tot het ontslag van 40% van de werknemers van WazirX. Aangezien later werd bekendgemaakt dat 90% van de bezittingen van gebruikers van WazirX bewaard worden in Binance-wallets, was het onduidelijk wat de impact zou zijn van het loskoppelen van Binance en WazirX.

Het lijkt erop dat de kwestie is opgelost nadat Binance harde eissen stelde. Binance verklaarde dat ze Zanmai twee opties bood: ofwel hun ‘valse’ publieke verklaringen intrekken om vervolgens door te gaan met het gebruik van de diensten van Binance, of het gebruik van de walletservice van Binance beëindigen. Omdat Zanmai hun misleidende verklaringen niet verduidelijkte, werd hen tot 3 februari 2023 gegeven om het geld te verwijderen uit de rekeningen die werden gebruikt voor de activiteiten van WazirX. Binance erkende dat gebruikers van WazirX zich zorgen kunnen maken over hun fondsen, dus ze hebben een uitzondering gemaakt en werken om het proces van het opnemen van de activa uit de relevante rekeningen te vergemakkelijken.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends op het gebied van crypto. Volg ons op:
Telegram
Twitter
Discord