Coinbase ziet aandelen stijgen na beter dan verwachte kwartaalcijfers, regelgeving blijft onzeker

2023-05-05

Coinbase, de toonaangevende crypto exchange, heeft indrukwekkende resultaten behaald in het eerste kwartaal van 2023. Het bedrijf rapporteerde een omzet van $773 miljoen, wat een stijging van 23% betekent ten opzichte van het voorgaande kwartaal en ruim boven de geschatte $655 miljoen uitkomt. Na de bekendmaking van deze resultaten steeg het aandeel van Coinbase (COIN) met 17%.

Devin Ryan, financieel technologie onderzoeksdirecteur bij JMP Securities, prees de resultaten in een notitie aan investeerders. Hij merkte op dat het bedrijf een “relatief schoon kwartaal met respectabele resultaten” had behaald, ondanks de uitdagende omgeving en de vele regelgevende kwesties.

Analisten bij JPMorgan waren echter minder positief. Zij wezen op dalende handelsvolumes in het tweede kwartaal en een zorgwekkende daling van de market cap van de stablecoin USDC. Ook presteerden staking-diensten niet zo goed als verwacht. Goldman Sachs waarschuwde ook voor de “zeer onzekere” regelgevende vooruitzichten en handhaafde een verkoopadvies op de aandelen, ondanks een verhoging van het koersdoel van $40 naar $45.

Ondertussen blijft Coinbase actief lobbyen voor betere regelgevende transparantie in Washington D.C. en zet deze inspanningen voort, ondanks een Wells Notice van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), die plannen aankondigde om handhavingsmaatregelen te treffen tegen de exchange en haar staking-diensten.

In een verklaring aan CoinDesk zei Coinbase CEO Brian Armstrong: “Dit is de vierde crypto cyclus waar Coinbase doorheen gaat, en we zijn er sterker uitgekomen na elk van hen. We hebben het bedrijf aangepast om efficiënter te werken in deze neerwaartse markt, wat leidt tot een positief aangepast EBITDA in Q1.”

Coinbase blijft zich richten op internationale expansie, met plannen voor uitbreiding naar Canada, Brazilië en Singapore. Toch blijven de Amerikaanse activiteiten de kern van het bedrijf. In een brief aan aandeelhouders riep Coinbase op tot duidelijkere crypto-specifieke regels om de technologie te laten floreren en de Amerikaanse leiderschapspositie te behouden.

De onderneming is onlangs begonnen met het aanbieden van een derivatenbeurs op Bermuda, wat een positieve invloed zou kunnen hebben op de inkomsten uit vergoedingen. Dit initiatief komt op een moment dat Amerikaanse toezichthouders strenger optreden tegen crypto-bedrijven.

Coinbase krijgt mogelijk te maken met handhavingsmaatregelen in verband met het aanbieden van mogelijk niet-geregistreerde effecten, zo meldde het bedrijf onlangs. De SEC heeft Coinbase geïnformeerd over plannen om handhavingsmaatregelen te treffen tegen de exchange en haar staking-diensten. Hoewel er weinig details werden verstrekt, is een zogenaamde Wells Notice afgegeven, die het bedrijf informeert over de intentie van de toezichthouder om in de toekomst actie te ondernemen. Deze acties kunnen variëren van een gerechtelijk bevel tot een cease-and-desist order, zonder specifiek aan te geven welke activiteiten in overtreding zijn.

Paul Grewal, de chief legal officer van Coinbase, reageerde op de situatie in een verklaring: “Indien nodig, verwelkomen we een juridisch proces om de duidelijkheid te bieden waar we voor hebben gepleit en om aan te tonen dat de SEC eenvoudigweg niet eerlijk of redelijk is geweest als het gaat om haar betrokkenheid bij digitale activa.” Voorlopig gaat het bedrijf echter gewoon door met haar activiteiten.

De Wells Notice is een voorlopige waarschuwing en leidt niet altijd tot handhavingsmaatregelen. Coinbase heeft tot 29 maart de tijd om de SEC te laten weten of het van plan is de bevindingen van de handhavingsafdeling, die waarschijnlijk in strijd zijn met de effectenwetgeving, te weerleggen.

Ondanks de mogelijke regelgevingsproblemen blijft Coinbase zich inzetten voor groei en innovatie. Het bedrijf is vastbesloten om een vooraanstaande rol te spelen in de crypto-industrie en werkt aan het opbouwen van een sterke internationale aanwezigheid. Met de recente kwartaalcijfers en toekomstige uitbreidingsplannen zal het interessant zijn om te zien hoe Coinbase zich ontwikkelt in de komende maanden en jaren, evenals hoe het bedrijf de uitdagingen van regelgevingsonzekerheid het hoofd zal bieden.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends op het gebied van crypto. Volg ons op:

Telegram
Twitter
Discord