Coinbase overweegt vertrek uit VS bij gebrek aan duidelijke regelgeving

2023-04-18

De CEO van Coinbase (COIN), Brian Armstrong, heeft aangegeven dat de Amerikaanse cryptobeurs overweegt het land te verlaten als de regelgevende omgeving voor de sector niet duidelijker wordt. “Alles ligt op tafel, inclusief verhuizen of wat dan ook nodig is,” zei hij tijdens Fintech Week in Londen, nadat voormalig Brits minister van Financiën George Osborne vroeg of hij kon zien dat Coinbase de Verenigde Staten zou verlaten.

“Ik denk dat de VS het potentieel heeft om een belangrijke markt voor crypto te zijn, maar op dit moment zien we niet de regelgevende duidelijkheid die we nodig hebben,” zei hij. “Ik denk dat we over een aantal jaren, als we die regelgevende duidelijkheid niet zien ontstaan in de VS, misschien moeten overwegen om meer te investeren elders in de wereld.”

Armstrong sprak over de voordelen van het Verenigd Koninkrijk in termen van regelgevende duidelijkheid, aangezien er slechts één toezichthouder is – de Financial Conduct Authority (FCA) – verantwoordelijk voor zowel grondstoffen als effecten. In de VS zijn er daarentegen afzonderlijke instanties: de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) en de Securities and Exchange Commission (SEC).

“In het VK heb je niet de ongelukkige situatie waarin de CFTC en de SEC strijden om hun invloedssfeer,” zei hij. “We krijgen tegenstrijdige verklaringen van de hoofden van de CFTC en de SEC bijna elke paar weken – hoe kan een bedrijf opereren in die omgeving? We willen gewoon een duidelijk regelboek.”

Coinbase ontving onlangs een Wells Notice van de SEC, een waarschuwing voor op handen zijnde regelgevende maatregelen in verband met het aanbieden van niet-geregistreerde effecten. Dit heeft de onzekerheid omtrent de regelgeving in de Verenigde Staten verder versterkt.

De mogelijke verhuizing van Coinbase zou een belangrijke verschuiving in de crypto-industrie betekenen. Als een van de grootste en meest invloedrijke cryptobeurzen ter wereld zou hun vertrek uit de VS de druk op de Amerikaanse regelgevers kunnen verhogen om duidelijkere richtlijnen te bieden en een gunstiger klimaat voor cryptobedrijven te creëren.

Het is onduidelijk waar Coinbase naartoe zou verhuizen als ze besluiten de VS te verlaten, maar mogelijkheden zijn landen met een gunstigere regelgeving, zoals Zwitserland, Singapore of zelfs het Verenigd Koninkrijk.

Deze situatie benadrukt de noodzaak voor overheden en regelgevende instanties wereldwijd om samen te werken en een coherent en duidelijk regelgevend kader te creëren voor de snelgroeiende en evoluerende cryptosector. Dit zal niet alleen helpen bij het bevorderen van innovatie en groei in de branche, maar ook bij het waarborgen van consumentenbescherming en het tegengaan van illegale activiteiten die verband houden met cryptocurrencies.

Terwijl sommige landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, al stappen hebben gezet om duidelijkere regelgeving te bieden, is er nog steeds veel ruimte voor verbetering en internationale samenwerking om een geharmoniseerde aanpak te waarborgen. Een gebrek aan duidelijke en consistente regelgeving kan leiden tot een versnippering van de markt en een toename van risico’s voor beleggers en consumenten.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends op het gebied van crypto. Volg ons op:

Telegram
Twitter
Discord