Coinbase betaalt 50 miljoen dollar boete voor gebrekkige achtergrondonderzoeken naar klanten

2023-01-06

Coinbase, is akkoord gegaan met het betalen van een boete van 50 miljoen dollar nadat financiële toezichthouders hadden vastgesteld dat het klanten toestond om accounts te openen zonder voldoende achtergrondonderzoek te doen, wat in strijd was met anti-witwaswetgeving.

De schikking met het New York State Department of Financial Services, aangekondigd op woensdag, zal ook vereisen dat Coinbase, een beursgenoteerde cryptocurrency-beursexchange gevestigd in de Verenigde Staten, 50 miljoen dollar investeert om haar compliance-programma te versterken, wat is bedoeld om drugshandelaren, verkopers van kinderpornografie en andere mogelijke overtreders van de wet te voorkomen dat ze accounts openen bij de exchange.

Het is de meest recente klap voor de eens zo populaire wereldwijde cryptocurrency-handelsindustrie. Verschillende cryptocurrency-firma’s hebben zich het afgelopen jaar failliet verklaard, waaronder recentelijk FTX, dat de tweede grootste crypto-exchange ter wereld was voordat het in november instortte. Sam Bankman-Fried, de oprichter, en andere topfunctionarissen van FTX staan nu voor federale strafrechtelijke aanklachten. De complianceproblemen bij Coinbase werden voor het eerst gedetecteerd tijdens een routinematig onderzoek in 2020 nadat de exchange in 2017 een vergunning had verkregen om in New York te mogen opereren, zo meldden toezichthouders. Ze vonden problemen met de anti-witwascontroles van de exchange teruggaand tot 2018.

Oorspronkelijk is Coinbase akkoord gegaan om een onafhankelijk consultant in te huren om de dagelijkse activiteiten van het bedrijf te helpen hervormen, zodat deze aan de eisen voldoen die zijn gesteld in anti-witwaswetgeving om de identiteit van klanten te kennen en hun gedrag te monitoren op verdachte activiteiten. Maar dat loste de bedrijfsproblemen niet op en toezichthouders openden in 2021 een formeel onderzoek. De exchange was achtergebleven op twee belangrijke operationele aspecten: het dieper graven in de achtergronden van klanten wiens identiteit op het eerste gezicht vaag leek en het opvolgen van de verdachte-activiteitalerts die werden gegenereerd door het interne monitoring systeem.

Volgens het Department of Financial Services had Coinbase aan het einde van 2021 een achterstand van meer dan 100.000 waarschuwingen over mogelijke verdachte klanttransacties die niet correct werden onderzocht. Ook vonden toezichthouders dat Coinbase alleen de meest elementaire “know your customer”-checks uitvoerde op mensen voordat ze een account konden openen en dat deze checks werden behandeld als een “simpele check-the-box-oefening”. In één geval werd Coinbase gebruikt om $150 miljoen van een bedrijf te stelen door een digitale dief die zich voordeed als werknemer van het bedrijf bij het openen van een Coinbase-account. Vanwege het onvoldoende vetting van klanten hebben toezichthouders Coinbase bevolen om een externe observator aan te nemen om de naleving te bewaken, naast de onafhankelijke consultant die het bedrijf eerder had afgesproken in te huren, terwijl het onderzoek nog aan de gang was.

Volgens Adrienne A. Harris, de staatssecretaris van financiële diensten van de staat New York, was het compliance-departement van Coinbase niet in staat om bij te blijven bij de snelle groei van de exchange. Het bedrijf, dat in 2012 in San Francisco werd opgericht en nu een marktkapitalisatie van meer dan 7,6 miljard dollar heeft, is de grootste cryptocurrency-handelsplatform op basis van de Verenigde Staten en heeft wereldwijd 100 miljoen gebruikers. De meeste concurrenten zijn gevestigd in landen met lichtere regulering, zoals FTX, dat was gevestigd in de Bahama’s.

De Amerikaanse autoriteiten zijn al lange tijd bezorgd over het potentieel van de cryptocurrency-industrie om de globale anti-witwasbeschermingen te ondermijnen, aangezien industrieleiders zich historisch gezien hebben gericht op het ontwijken van regulering. De industrie zelf is ontstaan zonder de toezicht en controle die standaard zijn voor banken, effectenmakelaars, verzekeringsmaatschappijen en beleggingsfondsen. Gedurende het afgelopen decennium hebben staats- en federale autoriteiten stappen ondernomen om exchanges als Coinbase en zijn internationale concurrenten in lijn te brengen.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends op het gebied van crypto. Volg ons op:

Telegram

Twitter

Discord