Coinbase-bestuurders aangeklaagd voor handel met voorkennis: miljarden op het spel

2023-05-02

Het beursgenoteerde Coinbase, het handelsplatform van CEO Brian Armstrong, ligt momenteel zwaar onder vuur in de Verenigde Staten. In maart ontving het bedrijf al een Wells Notice van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), wat wijst op een mogelijke rechtszaak. Nu worden enkele bestuurders van Coinbase aangeklaagd voor handel met voorkennis.

Adam Grabski, een investeerder die sinds april 2021 aandelen van Coinbase bezit, beschuldigt Brian Armstrong en andere bestuurders van het handelsplatform van handel met voorkennis. Grabski stelt dat de waarde van de aandelen daalde in de vijf weken nadat zij besloten om hun aandelen te verkopen. Door exact op het juiste moment te verkopen, konden de bestuurders van Coinbase collectief een verlies van 1 miljard dollar voorkomen. Grabski claimt nu dat de aangeklaagden hun aandelen verkochten voordat slecht nieuws de aandelenkoers deed crashen. Dit zou de totale marktkapitalisatie van het bedrijf met 37 miljard dollar hebben doen dalen.

CEO Brian Armstrong zou voor 291,8 miljoen dollar aan aandelen hebben verkocht, terwijl Andreessen Horowitz volgens het verhaal voor 118,6 miljoen dollar aan aandelen van Coinbase dumpte. Coinbase reageerde op de beschuldigingen met een verklaring aan Bloomberg: “Als de meest populaire en enige publiek verhandelbare crypto exchange in de Verenigde Staten zijn wij vaker het doelwit van frivole rechtszaken. Dit is een voorbeeld van een ongegronde claim.”

Ondanks de huidige problemen met rechtszaken, is het aandeel van Coinbase sinds het begin van 2023 met ongeveer 50 procent gestegen. De koers van het aandeel bereikte ooit een top van 429 dollar, maar is momenteel gedaald naar 50,14 dollar. Deze daling heeft te maken met de ontwikkelingen op de markt, die zich in 2022 niet zoals investeerders hoopten.

De rechtszaak, aangespannen namens Coinbase, eist de teruggave van “ongerechtvaardigde winsten” van Armstrong en Andreessen, samen met president Emilie Choi, CFO Alesia Hass, CAO Jennifer Jones en voormalig Chief Product Officer Surojit Chatterjee en bestuursleden.. Het proces is in behandeling bij het Hof van Chancery in Delaware.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends op het gebied van crypto. Volg ons op:

Telegram
Twitter
Discord