Code rood voor Bitvavo: financiële problemen door lening aan Genesis

2023-01-12

Bitvavo, de grootste cryptobeurs van Nederland, dreigt in financiële problemen te komen als gevolg van een uitgeleend bedrag van 84 miljoen euro aan de Amerikaanse crypto-partij Genesis. Genesis heeft aangegeven slechts 70 procent van het bedrag terug te kunnen betalen. Bitvavo heeft verzekerd dat klanten zich geen zorgen hoeven te maken en dat eventuele verliezen voor eigen rekening genomen zullen worden.

De ellende rondom de Amerikaanse cryptobeurs FTX heeft geleid tot problemen voor Genesis, die daardoor tijdelijk de lening aan Bitvavo niet kon aflossen. Dit komt omdat FTX in november in problemen kwam, nadat er zo’n 10 miljard dollar (9,31 miljard euro) zoek bleek te zijn. De CEO van FTX, Sam Bankman-Fried, is opgepakt op verdenking van fraude en witwassen. Door de betalingsproblemen van FTX, raakten ook andere partijen zoals DCG in de problemen.

Bitvavo heeft op haar website aangegeven dat Genesis een aanbod heeft gedaan om 70 procent van de lening terug te betalen. De overige 30 procent, ongeveer 84 miljoen euro, is nog aan discussie onderhevig. Genesis wil alleen een gedeelte ervan terugbetalen binnen een termijn die acceptabel is voor Bitvavo.

Bitvavo heeft in een bericht op hun website aangegeven dat het aanbod van Genesis om slechts 70 procent van de lening terug te betalen “niet acceptabel” is. Volgens Bitvavo heeft moederbedrijf DCG voldoende middelen om het hele bedrag terug te betalen. Bitvavo benadrukt dat de situatie met Genesis en DCG geen invloed heeft op haar klanten, die op elk moment hun tegoeden kunnen opnemen. Bitvavo stelt dat zij garant staat voor het uitstaande bedrag en het risico voor klanten heeft overgenomen. Daarnaast heeft Bitvavo volgens eigen zeggen voldoende eigen vermogen en kredietmogelijkheden.

In het bericht op de website van Bitvavo, deelt het bedrijf ook het standpunt van mede-schuldeiser Gemini. Gemini beschuldigt Genesis en haar topman Barry Silbert van misleiding en fraude. Gemini stelt dat om tot een oplossing te komen, Silbert als CEO moet aftreden. Het is onduidelijk of Bitvavo hetzelfde standpunt deelt. In een blogpost over de schulden van DCG gaat het bedrijf niet in op de terug te betalen lening aan Bitvavo. DCG heeft niet direct gereageerd op verzoek om commentaar.

De gevallen CEO van FTX, Sam Bankman-Fried, heeft op Twitter aangegeven dat het beursplatform in november nog een paar weken nodig had om alles op te lossen. Hij gelooft dat het mogelijk is om een substantieel deel van de schade aan gebruikers te repareren. Volgens Bankman-Fried was FTX in november slechts een paar weken verwijderd van het oplossen van de problemen. Hij stelt dat de Amerikaanse tak van FTX gezond is en in staat is om iedereen terug te betalen.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends op het gebied van crypto. Volg ons op:

Telegram

Twitter

Discord