Juni 2021, ongeveer een jaar geleden, verbood China crypto mining, de activiteit die ertoe leidt dat digitale currencies kunnen ontstaan. Het gevolg: een enorme klap in de hashrate (rekenkracht) van het Bitcoin netwerk. Dat duurde echter slechts 2 maanden, want in september maakte China al een enorme omslag wat betreft de bijdrage aan de globale Bitcoin hashrate. Waar China na lang wereldleider te zijn geweest in het faciliteren van de Bitcoin hashrate helemaal van de lijst verdween, staat het nu weer op nummer 2 vlak onder de Verenigde Staten. Dit doet men zich afvragen: Is mining voor cryptovaluta überhaupt uit te bannen?
Verbanning van crypto mining, juist in het land dat de grootste bijdrage leverde aan het netwerk van Bitcoin. Het leek een doemscenario, maar momenteel is de hashrate zelfs hoger dan vóór de wetswijziging. De verklaring hiervoor is dat veel Chinese Bitcoin miners nieuwe vestiging gezocht hebben, vaak over de grens in landen met minder strenge regelgeving op het gebied van crypto mining zoals Kazachstan en de Verenigde Staten. Volgens onderzoek van het Cambridge Centre of Alternative Finance faciliteerde China in september weer 22% van de totale Bitcoin hashrate. De opgeleverde data van dit onderzoek zijn echter wel gevoelig voor manipulatie via VPN’s.
Wat tegen de voorspellingen in wel toenam, was de grootte van de ecologische voetafdruk van crypto mining. Volgens Joule Journal is het percentage hernieuwbare energie van augustus 2021 tot begin 2022 afgenomen met 17%. Dat is te verklaren, want voorheen konden de Chinezen gebruik maken van relatief duurzame waterkracht. Na het verplaatsen van crypto mines kwamen miners in regio’s terecht die afhankelijk waren van minder duurzame energiebronnen, voornamelijk steenkool.
Arcane Research beaamt in een recente nieuwsbrief de toename van de totale Bitcoin hashrate vanaf september. Volgens hun onderzoek is de Chinese bijdrage wereldwijd 21%. Onderzoeker van Arcane Research, Jaran Mellerud, stelt op Twitter: ‘China banned bitcoin mining in June 2021, but new data suggests that the country still hosts a large bitcoin mining industry. Does this prove that banning bitcoin mining is impossible?’ Hiermee betwist hij de mogelijkheid om crypto mining te verbannen.
Volgens Arcane Research is het vooral in een land als China heel moeilijk om een dergelijk verbod te handhaven. Ondanks de gecentraliseerde autoriteit van het land zorgt de omvang ervoor dat het moeilijk is om zo’n nieuwe wetgeving na te leven. Crypto mining gebeurt namelijk vaak in afgelegen gebieden door middel van overtollige energiebronnen. Dat neemt niet weg dat China wel een poging doet tot handhaving. Zo hebben ze in het verleden vooral boetes uitgedeeld aan de voorzieners van energie aan (hedendaags) illegale crypto miners, zoals waterkrachtcentrales.
Ondanks deze verklaringen blijft het opmerkelijk dat China weer nummer 2 is op de wereldranglijst van bitcoin hashrate voorzieners. Geruchten gaan dat grotere belangen ook een rol zouden kunnen spelen. In China wordt dit ‘guanxi’ genoemd. Formeel vertaald betekent dit ‘relaties’ en het duidt op het uitwisselen van gunsten en netwerk om voor twee partijen een gunstige situatie te creëren. Oftewel, ‘business’ zou een herkenbare westerse vertolking zijn. Volgens de geruchten zouden partijen met een betere ‘guanxi’ een stevige machtspositie hebben en dus eerder in staat zijn om hun crypto mining praktijken (en wie weet wat rest) te vervolgen, ongeacht het verbod. Deze geruchten zijn onder anderen gebaseerd op de eerdere samenwerking van lokale overheden met crypto miners om geld te verdienen.
Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends op het gebied van crypto. Volg ons op: