Celsius onderzocht voor vermeend Ponzi-scheme door onafhankelijke onderzoeker

2023-01-31

Shoba Pillay, voormalige federale aanklager en veelzijdige procesadvocaat die complexe en belangrijke interne en naar de overheid gerichte onderzoeken leidt, is door een faillisementsrechtbank in New York aangesteld om te onderzoeken of de crypto-lener Celsius als een Ponzi-scheme heeft geopereerd. Volgens de onafhankelijke onderzoeker misleidde Celsius haar beleggers en gebruikte ze soms geld van nieuwe klanten om uitbetalingen aan andere klanten te betalen, wat het kenmerk is van een Ponzi-scheme. Dit staat in een dinsdag ingediende aangifte.

In september werd Shoba Pillay door de rechtbank gevraagd om een buitenstaandersperspectief te geven op de gang van zaken bij de crypto-lener. Pillay heeft nu een verslag gepubliceerd over de activiteiten van het bedrijf voor de uitspraak van faillissement in juli. Na het ondervragen van medewerkers, inclusief voormalig CEO Alex Mashinsky, en klanten en leveranciers van het bedrijf, schreef Pillay dat het bedrijfsbeleid van Celsius aanzienlijk afweek van wat het bedrijf haar klanten had verteld over hoe het contract met hen was geschreven en de risico’s die ze namen met hun cryptobronnen.

Volgens Pillay kwamen de beloften van een door de gemeenschap aangestuurd leningssysteem met royale opbrengsten en financiële vrijheid niet overeen met de werkelijkheid. Het bedrijf zelf was grotendeels verantwoordelijk voor de creatie van de markt voor zijn eigen token CEL en was niet transparant over de risico’s waar klanten mee te maken hadden. In april 2022 beschreef de Coin Deployment Specialist van Celsius, Dean Tappen, de praktijken van het bedrijf als “zeer Ponzi-achtig”. Medewerkers waren zich bewust van het verschil tussen de interne werkwijze van CEL en wat het bedrijf publiekelijk uitsprak.

Op 12 juni besloot Celsius om de opnamen van klanten tijdelijk te stoppen. Pillay verklaart dat dit nodig was om de continuïteit van opnamen te waarborgen. Desondanks gebruikte Celsius op sommige momenten geld van nieuwe stortingen om opnamen van klanten te financieren. Dit betekent dat de beloofde rendementen niet uit de prestaties van de markt zelf konden worden gehaald.

In andere situaties was de opzet niet direct, zoals tussen mei en juni 2022, toen het bedrijf een lening moest terugbetalen nadat de opbrengsten uit cryptocurrency niet voldoende waren om de aandelen CEL terug te kopen. Pillay zei dat Celsius besefte dat het niet de bezittingen van klanten moest gebruiken om de munten te kopen die nodig waren om verplichtingen jegens andere klanten af te lossen. Desondanks gebruikte het de stortingen van klanten om dit gat in de balans op te vullen, omdat het deze stortingen als onderpand gebruikte om de nodige munten te lenen, in plaats van ze te verkopen.

Een andere anonieme Celsius-manager zei volgens de rapportage dat ze al hun geld hebben uitgegeven aan de betaling van topmanagers en om het nettowaarde van Alex Mashinsky in CEL-tokens op te houden. Ondanks het herhaaldelijk verklaren dat hij CEL niet verkoopt en ondanks interne uitspraken van medewerkers dat de waarde van de token op nul staat, verkocht Mashinsky volgens het rapport 25 miljoen tokens voor ten minste 68,7 miljoen dollar tussen 2018 en de faillissementsaanvraag. 

De medeoprichters Nuke Goldstein en S. Daniel Leon zijn volgens de rapportage ook betrokken bij verkopen van CEL voor respectievelijk 2,8 miljoen dollar en 9,74 miljoen dollar. Pillay stelt verder dat Mashinsky’s claims dat hij altijd 200% onderpand heeft in media en op social media “zeer ver verwijderd” waren van de werkelijkheid, aangezien 14% van de institutionele leningen van Celsius in december 2020 volledig onbeveiligd waren en dit aandeel steeg tot bijna 36% in het midden van 2021. Sommige onderpand was zelfs in onstabiele assets zoals de FTT-token van FTX, aldus Pillay. Ze besloot ook dat Celsius en Mashinsky de feiten nooit hebben gecorrigeerd voor het grote publiek dat deze verkeerde verklaringen hoorde of voor degenen die de opgenomen video’s op YouTube bekeken voordat ze werden bewerkt.

Pillay ontdekte ook “significante fiscale nalevingsproblemen” bij het bedrijf, waarbij wordt gezegd dat de mijnafdeling mogelijk meer dan $23,1 miljoen aan gebruikstaksen verschuldigd is en een verplichting van $3,7 miljoen heeft voor waardevoegende belasting in het VK.

De Amerikaanse faillissementswet stelt de aanstelling van een onafhankelijke onderzoeker in staat om beschuldigingen van fraude of verkeerd beheer door een failliet bedrijf of zijn bestuurders te onderzoeken. Pillay was een voormalige federale aanklager en partner bij de advocatenkantoor Jenner & Block.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends op het gebied van crypto. Volg ons op:
Telegram
Twitter
Discord