BRICS-landen overwegen eigen valuta om afstand te nemen van de dollar

2023-03-31

Er zijn geruchten dat de BRICS-landen (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika) een eigen valuta willen creëren om het betalingsverkeer tussen de deelnemende landen te vergemakkelijken en afstand te nemen van de dollar. Dit kan een harde klap worden voor de dollar en biedt wellicht kansen voor Bitcoin.

Volgens berichten claimt de Russische Staatsdoema-ondervoorzitter Alexander Babakov dat de BRICS-alliantie werkt aan het creëren van een eigen valuta. Babakov deed deze uitspraken tijdens het St. Petersburg International Economic Forum in New Delhi, India.

Babakov benadrukte het belang van samenwerking tussen de landen om een nieuw betaalmiddel te ontwikkelen, waarbij digitale betalingen veelbelovend en levensvatbaar zouden zijn. Hij gaf aan dat deze nieuwe valuta in het voordeel zou zijn van China en andere BRICS-leden, maar niet van het Westen.

De nieuwe valuta zou volgens Babakov gedekt kunnen worden door goud en andere grondstoffen zoals zeldzame aardmetalen. Eerder deze week riep voormalig Goldman Sachs-hoofdeconoom Jim O’Neill de BRICS-landen op om uit te breiden en de dominantie van de dollar uit te dagen. Hij schreef dat “de Amerikaanse dollar een veel te dominante rol speelt in de wereldeconomie.”

Het idee van een BRICS-valuta is niet nieuw. In 2019 werd al gemeld dat leden van het blok de oprichting van een nieuwe digitale valuta voor een verenigd betalingssysteem bespraken.

In een gerelateerde ontwikkeling hebben China en Brazilië deze week een overeenkomst gesloten om in hun eigen valuta te handelen. Dit betekent dat de Amerikaanse dollar niet langer als tussenvaluta wordt gebruikt en beide landen zich verder kunnen distantiëren van de wereldreservevaluta.

De overeenkomst stelt China en Brazilië in staat om handels- en financiële transacties rechtstreeks uit te voeren. De Chinese yuan wordt direct omgewisseld voor de Braziliaanse real en omgekeerd, in plaats van via de dollar.

China loopt voorop met zijn project voor een digitale centralebankvaluta, en de acceptatie van crypto in Brazilië groeit na de legalisering ervan als betaalmiddel in het land eind vorig jaar. Ondertussen blijft de Amerikaanse overheid vastberaden om haar strijd tegen crypto voort te zetten, terwijl financiële toezichthouders de regelgeving voor de opkomende industrie aanscherpen.

Als de BRICS-landen een nieuwe valuta creëren, kan dit leiden tot een toename van de vraag naar Bitcoin en een daling van de waarde van de euro en de dollar. Dit zou een van de grootste experimenten ooit kunnen zijn en, indien succesvol, kan het de weg vrijmaken voor wereldwijde adoptie van Bitcoin.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends op het gebied van crypto. Volg ons op:

Telegram
Twitter
Discord