Brazilië en Argentinië overwegen gezamenlijke munteenheid: Realiteit of utopie?

2023-01-12


Recentelijk hebben de presidenten van Brazilië en Argentinië aangekondigd dat zij opnieuw een gezamenlijke munteenheid willen proberen. Deze munt, die de naam ‘sur’ suggereert, zou er onder meer voor moeten zorgen dat Brazilië en Argentinië minder afhankelijk worden van de Amerikaanse dollar. Maar hoe waarschijnlijk is het dat zo’n munteenheid er daadwerkelijk komt?

De presidenten Lula en Fernández willen de regionale handel bevorderen. Door de regels te vereenvoudigen en te moderniseren, en het gebruik van lokale valuta’s aan te moedigen, hopen zij de huidige beperkingen bij de handel te verhelpen. Dit is begrijpelijk, aangezien Brazilië en Argentinië grote handelspartners zijn van elkaar.

Met de munteenheid ‘sur’ zouden de kosten van operaties en de externe kwetsbaarheid van de twee landen verlaagd worden. Hierdoor zouden zij minder afhankelijk zijn van andere valuta’s zoals de Amerikaanse dollar, die het afgelopen jaar sterk is geworden in vergelijking met hun eigen valuta’s. Dit maakt hun schulden duurder, waardoor het idee van een gezamenlijke munteenheid begrijpelijk is.

Echter, het is een enorme klus om de economieën van Brazilië en Argentinië gelijk te trekken. De twee landen hebben verschillende economieën en deels andere belangen. Bovendien heeft Argentinië op dit moment een gigantische inflatie en staat het onder toezicht van het Internationaal Monetair Fonds, waardoor Brazilië wellicht geen perfecte huwelijkspartner ziet in Argentinië.

Ook experts zoals Michiel Baud, directeur van het Centrum voor Studie en Documentatie van Latijns-Amerika, hebben bedenkingen over een gezamenlijke munteenheid. Zij zien het meer als een symbolisch gebaar om te laten zien dat Brazilië en Argentinië weer willen werken aan een goede relatie met elkaar.

In 2019 werd het idee van een gezamenlijke munt al eens besproken, maar de Braziliaanse centrale bank leek het destijds geen goed idee. De mogelijkheden worden opnieuw onderzocht, maar of het daadwerkelijk tot een gezamenlijke munteenheid zal leiden, is nog onduidelijk.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends op het gebied van crypto. Volg ons op:
Telegram
Twitter
Discord