Blockchain Gaming op de weg naar herstel: Play-to-earn en GameFi populariteit neemt weer toe

2023-02-21

Het spelen van blockchain-games om geld te verdienen, ook wel Play-to-earn genoemd, kende het afgelopen jaar een afname doordat gamers hun aandacht richtten op het verbeteren van de speelervaring. GameFi, of zogeheten blockchain-games, waren in de ogen van gamers nog niet ver genoeg ontwikkeld. Echter, volgens een recent rapport van DappRadar maakten gamers in de eerste maand van 2023 bijna de helft (48%) uit van alle blockchain-activiteit. Dit suggereert dat de populariteit van deze vorm van gaming weer aan het toenemen is.

Het rapport stelt dat de toegenomen belangstelling voor deze gaming-tokens wordt aangewakkerd door de hype in de branche die nu ook het grote publiek bereikt. Dit werd bijvoorbeeld duidelijk toen Gala Games de aandacht trok met de overname van een nieuwe mobiele gamestudio met meer dan $20 miljoen aan beheerde activa en 15 spellen.

Sara Gherghelas, een blockchain-analist bij DappRadar, vertelde aan Cointelegraph dat op basis van gegevens van de afgelopen twee jaar, het veilig is om te stellen dat blockchain-gaming een belangrijk onderdeel van de industrie zal blijven. Dit is omdat blockchain-gaming al een aparte categorie is binnen de traditionele gamingindustrie. Naarmate blockchain-technologie meer geaccepteerd wordt, zal dit ook leiden tot meer adoptie van Web3-games, waardoor deze mainstream zullen worden.

Wax blockchain blijft de meest actieve gaming-activiteit hebben, met 331.000 unieke actieve wallets. De top drie blockchain gaming ecosystemen zagen allemaal een toename in gaming protocollen van eind 2022 tot begin 2023, behalve de BNB Chain.

ssdappradar

Bron: DappRadar

Er was een toename in activiteit aan het begin van 2023, mede dankzij sterke financiering die de weg vrijmaakte voor wat door velen wordt beschouwd als het “bouwjaar” van blockchain-gaming. Met deze term wordt de nadruk gelegd op het ontwikkelen van krachtigere en hoogwaardige games. In hoeverre dit ‘’bouwjaar’’ zijn verwachtingen waar kan maken met betrekking tot de ontwikkeling van goed functionerende spellen die, bovendien niet onbelangrijk, minimaal net zo leuk zijn om te spelen in vergelijking met mainstream games.

Gherghelas gaf aan dat de investeringen in deze sector “aanzienlijk toenemen”, met een totale investering van ongeveer $7,6 miljard in 2022, wat een stijging betekent van 105% ten opzichte van 2021. In januari alleen al bedroegen de investeringen in de blockchain-gamingindustrie meer dan $156 miljoen. Het rapport benadrukte ook het belang van de ‘’metaverse’’ in de toename van de activiteit in de blockchain-gaming dit jaar. Uit de gegevens bleek dat de handelsvolumes van spellen die zich afspelen in een virtuele wereld, in januari $44,5 miljoen bedroegen, wat een stijging van 114% betekent ten opzichte van de voorgaande maand.

Hoewel de verkoop met 19% afnam, kan de algemene groei van de blockchain gaming industrie worden toegeschreven aan het succes van belangrijke metaverse-platforms zoals The Sandbox en Decentraland. Deze platforms zagen respectievelijk een toename van 114% en 83% in hun handelsvolume. Een rapport uit 2022 van DappRadar meldde dat Web3-gaming bijna de helft van alle blockchain-transacties in dat jaar vertegenwoordigde.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends op het gebied van crypto. Volg ons op:

Telegram

Twitter

Discord