Bitzlato-schandaal: hoe een kleine exchange een enorme impact had op de crypto-markt

2023-01-19

Gisteren, op donderdag 18 januari, daalde de koers van Bitcoin plotseling met 5 procent aan het einde van de middag. Dit gebeurde vlak nadat het Amerikaanse ministerie van Justitie, oftewel het Department of Justice (DOJ), aankondigde plannen te hebben voor een ‘’grote internationale verandering voor crypto’’.

De waarde van Bitcoin en ETH daalde snel met een aanzienlijk percentage, waardoor er speculatie ontstond onder gebruikers van Twitter of er een soortgelijk incident zou zijn zoals eerder gebeurd bij FTX, waarbij een belangrijke marktspeler failliet ging. Maar wat was nu echt de oorzaak?

Op woensdagmiddag hebben de federale aanklagers bekendgemaakt dat ze strafrechtelijke aanklachten hebben ingediend tegen een gevestigde cryptocurrency exchange genaamd Bitzlato gevestigd in Hong Kong. De oprichter van de exchange, een Russische nationale met de naam Anatoly Legkodymov, ook wel “Gandalf” genoemd, werd gearresteerd in Miami. De autoriteiten beweren dat hij de anti-witwasregels niet heeft opgezet voor Bitzlato, waardoor de exchange vermoedelijk $700 miljoen aan illegale fondsen heeft verwerkt voornamelijk via transacties met de darkweb marktplaats Hydra.

Als Legkodymov schuldig wordt bevonden aan het exploiteren van een illegale geldoverdrachtsonderneming, kan hij een straf krijgen van maximaal 5 jaar. De adjunct-advocaat-generaal Lisa Monaco presenteerde de arrestatie als een belangrijke stap in de strijd tegen crypto-misdaad en een belangrijk lid van een organisatie die betrokken is bij crypto-misdaad. Veel mensen in de crypto-wereld hadden nog nooit gehoord van Bitzlato, een kleine cryptocurrency exchange in vergelijking met de grotere spelers in de markt met een piek van $6 miljoen aan fondsen.

Voordat het ministerie van Justitie de aankondiging deed, speculeerde veel mensen dat de aanklachten zouden worden aangekondigd tegen Binance, de grootste cryptocurrency exchange ter wereld. Federale aanklagers onderzoeken het bedrijf al vier jaar; Binance was nauw verwikkeld in de ineenstorting van een concurrent, FTX, en heeft recentelijk toegegeven onconventionele zakenpraktijken te hebben.

Voor de persconferentie van het ministerie van Justitie, tweette de CEO van Binance, Changpeng Zhao, ook bekend als CZ, een cryptische boodschap waaruit wellicht bleek dat ook hij vermoedde dat de aanklachten zich op Binance zouden richten. In zijn Tweet hintte hij dat men in 2023 geen aandacht moet geven aan ‘fake news’ en ‘FUD’.

Het lijkt erop dat de bezorgde signalen gisteren voor $60 miljoen aan uitstroom hebben gezorgd die plaatsvonden bij Binance, volgens analytics bedrijf Nansen. Aan de andere kant, hebben BTC en ETH ongeveer de helft van hun verliezen hersteld die gisteren waren ontstaan tijdens de paniek op de markt.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends op het gebied van crypto. Volg ons op:
Telegram
Twitter
Discord