Bitcoin ziet grootste daling in twee maanden, wist drie weken winst

2023-03-12

Bitcoin (BTC) heeft drie weken aan winst uitgewist na een daling van 8,4%, de grootste eencijferige daling in twee maanden. De grootste cryptocurrency qua marktkapitalisatie wordt nu verhandeld rond de $21.340.

Twee analisten die met CoinDesk spraken, zeiden dat beleggers zich zorgen maken over inflatie en de kans op voortgezette monetaire verkrapping door de Amerikaanse Federal Reserve. Dit heeft geleid tot een daling van de crypto-prijzen en andere risicovollere activa. De tech-zware Nasdaq-index, die dit jaar grotendeels correleerde met bitcoin, daalde onlangs met meer dan 2%. De S&P 500, met een sterke tech-component, daalde met ongeveer 1,2%.

Paul McCaffery, co-hoofd van aandelen bij investeringsbank Keefe, Bruyette & Woods, merkte op dat de dalende activaprijzen verband houden met de vrijgave van de notulen van de Federal Open Market Committee (FOMC) van juli. Hieruit bleek dat de Amerikaanse Federal Reserve zich nog steeds zorgen maakt over inflatie en mogelijk het tempo van de renteverhogingen niet snel zal vertragen. De prijs van bitcoin steeg vorige week na een bemoedigende Consumer Price Index (CPI) die suggereerde dat de Fed zijn aanpak zou kunnen versoepelen vanwege afnemende inflatie.

Volgens McCaffery zal de prestatie van crypto afhangen van macro-economische omstandigheden en de voortdurende ontwikkeling van regelgeving. “De realiteit is dat de ruimte voorlopig sterk gecorreleerd is aan risicovolle activa, dus de prijsbeweging zal grotendeels het macro-verhaal volgen, met de extra factor van wereldwijde regelgevende actie die op de sector drukt,” schreef McCaffery in een e-mail.

Sylvia Jablonski, medeoprichter, CEO en Chief Investment Officer van Defiance ETFs, benadrukte ook de onrust van stemmende en niet-stemmende Fed-leden over inflatie, die ondanks de recente verbetering van de CPI nog steeds op bijna vier decennia hoge niveaus blijft. “Crypto staat nu op de lijst van doordachte, innovatieve, ontwrichtende technologieën en wordt door de gemiddelde particuliere handelaar als vrij riskant beschouwd,” zei Jablonski. “Dus wat er gebeurt, is dat ze dit slechte nieuws krijgen, het tot zich nemen en, ziedaar, de prijs van bitcoin daalt.”

Ether (ETH), de op een na grootste crypto qua marktwaarde, was de afgelopen maand sterk gestegen door het enthousiasme over de verwachte Ethereum-protocolwijziging in september, bekend als de Merge. Echter, zelfs ether daalde onlangs tot ongeveer $1.700, een daling van 9,1% in de afgelopen 24 uur.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends op het gebied van crypto. Volg ons op:

Telegram
Twitter
Discord