Bitcoin wordt op de proef gesteld terwijl Amerikaanse inflatiecijfers blijven stijgen

2022-07-13

De Amerikaanse inflatiecijfers blijven stijgen ondanks de maatregelen die werden getroffen na de bekendmaking van de inflatiecijfers van de maand juni. De inflatiecijfers waren nooit hoger dan nu sinds 40 jaar! Recessie ligt op de loer en beleidsmakers van de Federal Reserve lijken zich in lastige bochten te moeten wringen om dit te voorkomen. De rentepercentages blijven toenemen en zo ook de druk op de meest bekende digitale currency.

In een voorgaand artikel schreven we al over de schokkende Amerikaanse inflatiecijfers van de maand juni en de voelbare maatregelen die daarop volgden. Zelfs de toename van kosten op rente van leningen heeft niet geholpen de stijging te drukken. De meest recente bekendmaking van de inflatiecijfers, gemeten met ‘The Consumer Price Index for all Urban Consumers’ oftewel de CPI-U, was zeer uitgesproken: 9,1%. Niet alleen ontsteeg dit de voorspelling van 8,8% op polls van Reuters en Dow Jones, ook brak het diverse records. Zo zijn deze cijfers de hoogste sinds de maandelijkse meting van November 1981.

Beleidsmakers noemden de inflatiecijfers in het voorjaar van 2022 nog ‘een tijdelijk fenomeen’ maar zijn hier inmiddels op teruggekomen. De menigte geruststellen tegen beter weten in lijkt nu geen effectieve strategie meer. De Federal Reserve is druk in de weer met het herstellen van de cijfers, maar riskeert daarmee een recessie. De voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, zei dat prijsstabiliteit de ‘fundering van de economie’ is. ‘De grootste fout die we kunnen maken is falen, welke geen optie is’.

Men spreekt in de praktijk van een recessie wanneer het bruto nationaal product in twee of meer kwartalen op rij daalt. Dit wordt gezien als economische achteruitgang. Inflatie vertelt hoe snel de prijzen van goederen en diensten – zoals voedsel, kleding, rente en gezondheidszorg – stijgen. Hoge inflatie vertaalt zich vaak naar lage productiviteit en een vermindering van persoonlijke consumptie. Daarmee is het een goede maatstaf om een recessie te voorspellen, want 70% van het bruto nationaal product van de Verenigde Staten bestaat uit persoonlijke consumptie. Een onderzoek van CNBC naar de posten waar Amerikaanse huishoudens met een inkomen van minimaal $100,000 op besparen, laat zien dat men voornamelijk bespaart op overbodige luxe als bezoekjes aan restaurants (77%). Minder voor de hand liggend is dat dezelfde burgers ook fors besparen op minder luxueuze activiteiten zoals sportabonnementen (32%), of zelfs basisbehoeften zoals boodschappen (23%) en niet-noodzakelijke medische kosten (20%).

Bitcoin wordt in deze situatie flink op de proef gesteld. Het verhoudt namelijk al langer een negatieve correlatie met de Amerikaanse dollar, waarbij de waarde van bitcoin daalt en die van USD stijgt. Wanneer de Federal Reserve de rente verder verhoogt, daarmee de vraag van de consument naar leningen doet afnemen en aldus de waarde van de dollar versterkt, lijkt het logisch dat de interesse voor investeerders verder zal afnemen. Jerome Powell zei in juni: ‘Wij denken dat de maatschappij het erg aannemelijk lijkt dat wij erin zullen slagen de inflatiecijfers terug te brengen naar 2% en dat is van essentieel belang’. Vertrouwen onderhouden zou volgens hem ‘de absolute sleutel’ zijn richting een oplossing. De grote vraag is dus of de Federal Reserve er daadwerkelijk in zal slagen, en welke prijs de consument daarvoor zal moeten betalen.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends op het gebied van crypto. Volg ons op:

Telegram

Twitter

Discord