Bitcoin schiet omhoog na liquidatie van meer dan $100 miljoen aan shortposities, bankaandelen dalen aanzienlijk

2023-03-14

Bitcoin (BTC) is in de afgelopen 24 uur met meer dan 11% gestegen en handelt nu boven de $24.700, waardoor alle verliezen van het afgelopen weekend zijn teruggedraaid en het hoogste punt van de afgelopen drie weken is bereikt. Dit kwam als een verrassing voor sommige handelaren die verwachtten dat de prijzen zouden dalen na de sluiting van twee belangrijke crypto-vriendelijke banken vorige week en de de-pegging van USD Coin (USDC), een belangrijke stablecoin.

Op maandag werd er meer dan $100 miljoen aan shortposities op Bitcoin geliquideerd, wat betekent dat beleggers hun weddenschappen tegen een stijging van de prijs hebben verloren. Dit was de grootste hoeveelheid aan liquidaties sinds 14 januari, toen de Bitcoin prijsstijging zorgde voor $500 miljoen aan liquidaties bij verschillende crypto futures.

Maandag resulteerden de liquidaties in verliezen voor 78% van alle Bitcoin-futures traders, volgens Coinglass-gegevens. De verliezen waren voornamelijk verspreid over crypto-exchanges Binance, OKX, Huobi en Bybit. Liquidatie vindt plaats wanneer een beurs gedwongen is de gehele of gedeeltelijke leverage positie van een handelaar te sluiten vanwege verlies van de oorspronkelijke marge. Dit gebeurt wanneer een handelaar niet kan voldoen aan de margevereisten voor een gehefboomde positie (niet genoeg geld heeft om de handel open te houden). Grote liquidaties kunnen wijzen op een lokale top of bodem van een steile prijsbeweging, wat handelaren in staat kan stellen om dienovereenkomstig te handelen.

Op maandag stegen de prijzen van Bitcoin terwijl de aandelen van Amerikaanse banken aanzienlijk daalden, wat versterkt werd door de angst voor een soortgelijke bankrun op regionale filialen na de ineenstorting van Silicon Valley Bank vorige week. Hierdoor lijkt het erop dat de prijsstijging voornamelijk werd veroorzaakt door vraag naar Bitcoin zelf, in plaats van door futures. De gegevens laten zien dat het openstaande belang op futures op dinsdag nog steeds lager lag dan op 9 maart, toen Bitcoin boven de $23.500 handelde. Dit suggereert dat de prijsstijging werd geleid door investeerders die Bitcoin rechtstreeks kochten.

Op maandag meldde crypto exchange Binance dat het $1 miljard van zijn eigen stablecoin Binance USD (BUSD) zou omzetten naar bitcoin, ether (ETH), bnb coin (BNB) en andere ongespecificeerde tokens – wat waarschijnlijk ook heeft bijgedragen aan de prijsstijging.

Ondertussen volgden Aziatische bedrijven de beweging van de Amerikaanse markt bij de opening op dinsdag, waarbij de Asia Dow met 2,2% daalde, de Japanse Nikkei 225 met 2,5% daalde en de Hang Seng-index van Hong Kong bijna 1% verloor.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends op het gebied van crypto. Volg ons op:

Telegram
Twitter
Discord