Bitcoin rally onder druk door verkoopdruk van miners: Analyse van de Miners’ Position Index

2023-01-16

De afgelopen tijd is er veel gebeurd in de koersen van cryptocurrencies. Bitcoin hoorde daar absoluut bij. De afgelopen weekly candle, oftewel wekelijkse stijging, was namelijk sinds 2021 niet meer zo groot. Veel mensen laten zich leiden door de groene kleur en de stijgende lijn, maar is dit wel zo verstandig? Wij analyseren de mogelijke oorzaken van de rally en de kansen en gevaren die in het verschiet liggen. Eén van de mogelijke gevaren is dat miners momenteel volgens de MPI indicator veel bitcoins verkopen en de markt daarmee onder druk zetten.

Er is recentelijk een analyse gepost door CryptoQuant waarin wordt aangegeven dat er momenteel druk op de markt wordt gezet door miners die hun Bitcoin verkopen. De indicator die hierbij wordt gebruikt is de “Miners’ Position Index” (MPI), die de verhouding meet tussen de uitstroom en de 365-dagen-lange ‘moving average’ van miners. Dit kan een rem zijn op de huidige rally. De hoeveelheid Bitcoin die miners momenteel verplaatsen uit hun wallets (miner outflows) suggereert dat zij momenteel grote hoeveelheden Bitcoin aan het verkopen zijn. Dit kan druk uitoefenen op de huidige marktprijs van Bitcoin.

CryptoQuant


Bron: CryptoQuant (www.cryptoquant.com)

De Miners’ Position Index (MPI) vergelijkt de hoeveelheid Bitcoin die momenteel door miners wordt verkocht met hun gemiddelde verkoop over de afgelopen 365 dagen. Als de MPI een hoge waarde heeft, betekent dit dat mijnbouwers momenteel meer Bitcoin verkopen dan gemiddeld. Aan de andere kant, als de MPI een lage waarde heeft, betekent dit dat ze momenteel minder Bitcoin verkopen dan het gemiddelde over de afgelopen 365 dagen.

De waarde van de Bitcoin MPI is recentelijk hoog opgelopen en heeft een waarde bereikt van ongeveer 4. Eerder heeft de indicator aangetoond dat wanneer er een hoge waarde is, dat vaak een snelle afname van de prijs van bitcoin volgt, zoals gebeurd is tijdens de recente ineenstorting van de crypto-exchange FTX. Dat hetzelfde ook nu gaat gebeuren is natuurlijk niet zeker, want de volatiele crypto-markt heeft keer op keer bewezen tegen de verwachtingen in te kunnen bewegen, ongeacht of dit aangestuurd werd door een bepaalde belangengroep.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends op het gebied van crypto. Volg ons op:
Telegram
Twitter
Discord