Bitcoin piekt kort boven $26.000, maar volatiliteit treft beleggers bij handel in crypto-futures

2023-03-15

Volgens sommige experts was de recente stijging van de prijs van bitcoin voornamelijk te wijten aan investeerders die op zoek waren naar alternatieve beleggingen vanwege de beperkingen op bankactiviteiten in de Verenigde Staten. De hogere dan normale volatiliteit op de markt zorgde voor verliezen bij zowel kopers als verkopers, aangezien de handel in crypto-futures in de afgelopen 24 uur heeft geleid tot $300 miljoen aan liquidaties.

Op dinsdag bereikten Bitcoin en Ether kortstondig prijzen van respectievelijk $26.000 en $1.770, terwijl beleggers zich niet druk maakten om de mogelijke langetermijneffecten van strengere regelgeving voor banken die zich bezighouden met cryptogeld. Bovendien wezen de U.S. Customer Price Index (CPI) gegevens op een vertraging van de inflatie in de komende maanden, wat mogelijk ook bijdroeg aan de positieve stemming op de cryptomarkt.

De opwinding was van korte duur omdat beide belangrijke tokens tot 5% daalden vanaf de hoogtepunten van dinsdag voordat ze geleidelijk stabiliseerden. Op woensdagochtend werd Bitcoin verhandeld net onder de $25.000 en Ether iets meer dan $1.700. De volatiliteit veroorzaakte meer dan $140 miljoen aan verliezen in Bitcoin futures en $80 miljoen in Ether futures. Ongeveer 58% van de futures verliezen kwamen van short én long leverage trades – wat betekent dat zowel verkopers als kopers bijna even hard getroffen werden.

De futures van andere grote tokens, namelijk Conflux’s CFX-tokens en Filecoin’s FIL, leden respectievelijk $8 miljoen en $5 miljoen aan liquidaties. Dit werd veroorzaakt door een sterke toename in de handelsvolumes van beide tokens als gevolg van fundamentele ontwikkelingen.

Sommige marktwaarnemers beweren dat de recente prijsbewegingen van Bitcoin worden veroorzaakt doordat investeerders op zoek zijn naar alternatieve activa na de ineenstorting van Silicon Valley Bank vorige week. Alex Adelman, mede-oprichter van de Bitcoin-rewards app Lolli, zegt dat de stijging van Bitcoin naar een nieuw jaarlijks hoogtepunt in combinatie met de val van Silicon Valley Bank en de aanhoudende inflatie aantoont dat beleggers op zoek zijn naar stabiliteit in onzekere marktomstandigheden. Hij legt uit dat hoewel sommigen Bitcoin als een hedge tegen inflatie zien, de relatie tussen Bitcoin en traditionele financiën complexer is. 

Bitcoin werkt als alternatief voor het traditionele financiële systeem en de recente zwakte in de banksector heeft het bewustzijn van beleggers vergroot over de unieke waardepropositie van Bitcoin. Adelman is van mening dat er in de komende weken een toenemende vraag naar Bitcoin zal blijven bestaan als een superieur systeem voor het veilig houden en verplaatsen van geld.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends op het gebied van crypto. Volg ons op:

Telegram
Twitter
Discord