Bitcoin neemt duik na renteverhoging door FED: gevolgen en verwachtingen

2023-03-24

Gisteren besloot de Amerikaanse Federal Reserve (FED) om de rente met 0,25 procentpunt te verhogen, ondanks de recente onrust in de bankensector. Dit resulteerde in een daling van de Bitcoin koers en andere cryptocurrencies, voornamelijk als reactie op de uitspraken van Federal Reserve voorzitter Jerome Powell tijdens de persconferentie die volgde op het rentebesluit.

Volgens Powell is de bankensector over het algemeen stabiel, met de problemen van Silicon Valley Bank als uitzondering. Deze bank had de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in langlopende Amerikaanse staatsobligaties, waarvan de waarde aanzienlijk is gedaald door de renteverhogingen van de FED sinds maart 2022. Powell wees op het risicomanagement van Silicon Valley Bank als voornaamste oorzaak van hun problemen en benadrukte dat andere banken niet hetzelfde risico lijken te lopen.

De FED wil de rente op het verhoogde niveau van 4,75 – 5,00 procent houden om de inflatie te verlagen naar hun streefdoel van 2,0 procent. Momenteel bedraagt de consumentenprijsindex (CPI) in de VS 6,0 procent en de kerninflatie (CPI minus voedsel en energie) 5,5 procent.

De impact van deze ontwikkelingen op de Bitcoin koers is onzeker. Hoewel de FED erin geslaagd lijkt te zijn om de financiële markten tot bedaren te brengen, is er op korte termijn veel onzekerheid. De marktverwachtingen zijn verdeeld over de uitkomst van de volgende rentevergadering van de FED. Zo’n 53,1 procent van de markt verwacht dat de rente op het huidige niveau zal blijven, terwijl 46,4 procent een verdere renteverhoging van 0,25 procent naar 5,00 – 5,25 procent voorspelt.

Voor het verdere verloop van 2023 verwacht de markt dat de FED vóór het einde van het jaar renteverlagingen zal doorvoeren. De rentestanden van 4,00 – 4,25 procent en 4,25 – 4,50 procent hebben momenteel de grootste kans om tijdens de laatste vergadering van 2023 te worden vastgesteld.

Voor Bitcoin is het waarschijnlijk dat er een periode van zijwaarts handelen zal plaatsvinden totdat er meer duidelijkheid ontstaat. Deze duidelijkheid kan komen in de vorm van een lagere inflatie, wat het uiteindelijke doel is van de FED, of als gevolg van meer paniek op de financiële markten. De toekomst van Bitcoin en andere cryptocurrencies zal dus afhankelijk zijn van hoe de situatie in de bankensector en de economie zich verder ontwikkelt.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends op het gebied van crypto. Volg ons op:

Telegram
Twitter
Discord