Bitcoin long-term holders voor het eerst in bijna een jaar winstgevend: een teken van marktherstel

2023-04-28

Na een periode van bijna een jaar zijn long-term holders van bitcoin (BTC) weer winstgevend, zo blijkt uit blockchain data. Historisch gezien heeft hernieuwde winstgevendheid voor deze groep beleggers vaak grote marktrally’s aangekondigd. Uit gegevens van het data-analysebedrijf Glassnode blijkt dat de zeven-daagse gemiddelde long-term holder spent output profit ratio (LTH-SOPR) voor het eerst sinds mei 2022 weer boven de 1 is gekomen.

De SOPR is de verhouding in Amerikaanse dollarwaarde van onuitgegeven transactie-uitvoer (UTXO) bij de creatie ervan ten opzichte van de waarde waartegen de betreffende wallet de UTXO on-chain uitgeeft. UTXO is een transactie-uitvoer die nog niet als invoer in een nieuwe transactie is gebruikt. UTXO’s kunnen worden gezien als wisselgeld dat nog niet is uitgegeven.

Als wallet X één bitcoin naar wallet Y stuurt, wordt aangenomen dat eerstgenoemde munten uitgeeft of verkoopt aan laatstgenoemde. Als de waarde waartegen X de munten naar Y verplaatste hoger was dan bij de aankoop, wordt gezegd dat X winst heeft gerealiseerd. Een SOPR-ratio boven 1 geeft aan dat verplaatste munten gemiddeld genomen met winst worden verkocht.

De long-term holder SOPR richt zich op munten die on-chain worden verplaatst en een minimale levensduur van 155 dagen hebben. “De variant voor long-term holders weerspiegelt macro marktverschuivingen beter. Na een lange periode van gerealiseerde verliezen (LTH-SOPR < 1) gaat de LTH-groep eindelijk weer over op winstgevend uitgeven, een structuur die weer lijkt op eerdere overgangspunten in de marktcyclus,” aldus James Check, analist bij Glassnode, in de meest recente wekelijkse notitie.

De recente stijging van de ratio boven 1 valt samen met het herstel van bitcoin uit de diepten van de bear market. Met een huidige prijs van $29.500 is de cryptocurrency 90% gestegen ten opzichte van het dieptepunt van $15.460 in november vorig jaar. Eerdere momenten waarop de ratio boven 1 uitkwam – mei 2020, mei 2019 en november 2015 – vielen ook samen met herstelrally’s die uiteindelijk resulteerden in meerjarige bull markets.

Uit de grafiek blijkt dat extreem lage waarden onder 1 historisch gezien perioden van beleggerscapitulatie aanduidden, die samenvielen met marktbodems. Daarentegen gaven waarden boven 10 markttops aan.

Hoewel de overschrijding van de ratio boven 1 op de langere termijn mogelijk duidt op een positieve marktcyclus, zou dit op korte termijn de stijging van de cryptocurrency kunnen afremmen. “De LTH-groep bestaat op dit moment uit veel houders uit de cyclus van 2021-22, van wie velen nog steeds verlies lijden en waarschijnlijk weerstand zullen bieden tijdens het marktherstel,” merkte Check op.

Het in Zuid-Korea gevestigde analysebedrijf CryptoQuant is dezelfde mening toegedaan en stelt dat een terugkeer naar winstgevendheid verkoopdruk op de markt zou kunnen leggen. “Vanuit het perspectief van on-chain data zou de bitcoinprijs onder druk kunnen komen te staan door hogere uitgaven van walvissen [grote beleggers] en lange-termijnhouders die winst nemen met de hoogste marge in bijna een jaar,” aldus CryptoQuant in een rapport dat met CoinDesk werd gedeeld.

Dit nieuws is bijzonder interessant voor zowel huidige als potentiële beleggers in bitcoin, aangezien het een belangrijke indicator kan zijn voor toekomstige marktontwikkelingen. Het herstel van de long-term holder SOPR naar een winstgevend niveau suggereert dat de markt zich in een overgangsfase bevindt en mogelijk een nieuwe bull market tegemoet gaat. Beleggers moeten echter voorzichtig zijn en rekening houden met de mogelijke weerstand op korte termijn, veroorzaakt door holders die nog steeds verlies lijden en winst willen nemen bij het herstel van de markt.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends op het gebied van crypto. Volg ons op:

Telegram
Twitter
Discord