Bitcoin doorbreekt opnieuw $30.000 grens sinds juni 2022

2023-04-11

Voor het eerst sinds 10 juni 2022 is de waarde van Bitcoin (BTC) gestegen tot boven de $30.000, nu de financiƫle onrust in maart verder vervaagt en beleggers positiever worden over het monetaire beleid van de Amerikaanse centrale bank. De meest waardevolle cryptocurrency qua marktkapitalisatie werd onlangs verhandeld tegen $30.237, een stijging van 6,75% binnen 24 uur.

Richard Mico, de Amerikaanse CEO en hoofd juridisch adviseur van Banxa, een betalings- en compliance-infrastructuur leverancier voor cryptovaluta, zei: “Het is duidelijk dat de markt rekening houdt met een afnemende groei en een versoepeling van het monetaire beleid door de Federal Reserve gedurende 2023. Kijk maar naar de obligatiemarkt voor bewijs.”

De obligatiemarkt toont aan dat het rendement op de Amerikaanse 2-jaars staatsobligatie is gedaald tot onder de 4% na een piek boven de 5% in maart. Handelaren hebben hun verwachtingen omtrent toekomstige renteverhogingen door de Fed snel bijgesteld.

Mico voegde eraan toe: “Dit zal waarschijnlijk resulteren in een aanzienlijke toename van liquiditeit in de markt. Bitcoin is tot nu toe het best presterende activum van 2023 en reageert meestal sneller en heftiger op dergelijke monetaire veranderingen.”

De laatste keer dat Bitcoin de $30.000 bereikte, was op 10 juni 2022, waarna het daalde tot onder de $20.000. Deze waarde bleef stabiel tot eind 2022 en begin 2023. In de afgelopen drie weken schommelde de waarde van Bitcoin rond de $28.000, terwijl voorzichtige investeerders de impact van een dreigende bankencrisis, voortdurende inflatoire druk en andere macro-economische onzekerheden evalueerden. Sinds het begin van 2023 is Bitcoin met ongeveer 80% gestegen, vanaf een startwaarde van ongeveer $16.600.

In januari steeg de cryptomunt toen de inflatie leek af te nemen, maar in februari stagneerde de waarde. Eind maart nam het momentum echter weer toe na het falen van Silicon Valley en Signature Bank, waardoor sommige investeerders de stabiliteit van het huidige monetaire systeem in twijfel trokken en hun interesse in waardevaste activa hernieuwden. Ook de goudprijs is recentelijk gestegen en heeft voor het eerst sinds 2020 de $2.000 overschreden.

Volgens Mico is er een verandering in het verhaal rondom Bitcoin gaande vanwege de bankencrisis, wat bijdraagt aan de stijgende koers. Bitcoin wordt in toenemende mate gezien als een betrouwbare waardeopslag zonder de problemen die gepaard gaan met het bewaren van geld via een derde partij, zoals een bank. “BTC wordt nu steeds meer erkend als een activum dat risico’s afdekt.”

Mico vervolgde: “De-dollarisatie wordt ook een groter onderdeel van het gesprek, wat de adoptie van BTC verder stimuleert. Met BTC ben je in feite je eigen bank. Hoewel het moeilijk is om voorspellingen te doen vanwege de recente volatiliteit, zou het me niet verbazen als de opwaartse trend van BTC doorzet.”

Bob Ras, medeoprichter van Sologenic, een op blockchain gebaseerd netwerk voor het tokeniseren van effecten, merkte in een e-mail aan CoinDesk op dat bitcoin zich losmaakt van aandelen en “zijn toenemende aantrekkingskracht als veilige haven voor beleggers” aantoont.

Ras schreef: “Hoewel de periode 2020-2021 werd beschouwd als het keerpunt voor Bitcoin, markeert de huidige tijd de echte opkomst van Bitcoin op het wereldtoneel als een belangrijke activaklasse. Te midden van groeiende geopolitieke instabiliteit, kwetsbare banksystemen en toenemende zorgen over reservemunten, heeft Bitcoin zich gevestigd als het betrouwbare toevluchtsoord dat velen hadden verwacht. Dit kritieke moment duidt op een belangrijke stap voorwaarts voor de sector van digitale activa.”

Het feit dat Bitcoin opnieuw de grens van $30.000 doorbreekt, geeft aan dat beleggers op zoek zijn naar alternatieve methoden om waarde op te slaan en te beschermen. Dit wordt verder versterkt door de huidige economische onzekerheden en zorgen over de stabiliteit van traditionele financiƫle systemen. Naarmate BTC en andere cryptocurrencies steeds meer worden geaccepteerd als betrouwbare en veilige investeringsopties, lijkt het erop dat de stijgende trend van Bitcoin kan voortduren.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends op het gebied van crypto. Volg ons op:

Telegram
Twitter
Discord