Bitcoin beleeft mogelijk beste januari ooit: forse prijsstijging & potentiële toename van institutionele beleggers

2023-01-27

Bitcoin kan potentieel de beste januari ooit beleven in termen van stijging. Op het moment van schrijven is BTC vanaf 1 januari met 39% gestegen. Sinds 2013, toen BTC in de eerste maand van het jaar met 44% steeg, is dit niet meer voorgekomen. De prijs van BTC nadert momenteel de $23.000. Er heerst veel nieuwsgierigheid onder bitcoiners of de cryptocurrency gedurende de hele maand kan blijven stijgen, vooral nadat kenners na alle schandalen spraken over geen crypto-winter, maar een crypto-ijstijd.

De stijging van bitcoin lijkt in verband te staan met de verzwakking van de Amerikaanse dollar. Markus Thielen, hoofdonderzoeker bij Matrixport gelooft dat als deze hypothese klopt, de prijsstijging voornamelijk wordt veroorzaakt door Amerikaanse kopers. Hij schrijft in zijn nieuwsbrief dat Bitcoin sinds het begin van het jaar met 40% waarvan 35 procentpunten tijdens handelsuren in de VS zijn. Dit betekent dat Amerikaanse investeerders 85% hebben bijgedragen aan de stijging. Thielen gelooft dat dit voornamelijk institutionele investeerders zijn. Hij interpreteert dit als een duidelijk signaal dat Amerikaanse instellingen momenteel kopers van bitcoin zijn.

Het is nog te vroeg om te zeggen of de prestaties van januari voorspellen hoe februari zal verlopen voor Bitcoin. Hoewel het statistisch gezien waar is dat als januari rood is, februari groen is, is dit geen garantie voor de toekomst. Sommige analisten hopen dat Bitcoin weer een all-time high zal bereiken zoals in 2013 of 2021, maar de meeste analisten verwachten niet dat dit in deze fase van de markt mogelijk is. Traditioneel gezien worden mogelijke nieuwe records in de Bitcoin koers pas besproken nadat de beloningen voor miners gehalveerd zijn. Dit gebeurt elke vier jaar en de volgende halvering is verwacht om in de eerste helft van 2024 te plaatsvinden.

De Fear and Greed Index voor Bitcoin, die het sentiment van beleggers weergeeft, was een tijdje hoog in de categorie “angst” of “extreme angst” vanwege dalende koersen en veel schandalen en faillissementen. Maar in januari lijkt de trend veranderd te zijn, de index geeft nu een score van 55, wat staat voor “gulzigheid.”

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends op het gebied van crypto. Volg ons op:
Telegram
Twitter
Discord