Bitcoin-adoptie in Centraal-Afrikaanse Republiek mislukt door gebrekkige infrastructuur

2023-05-01

Gebrek aan elektriciteit en internettoegang zorgt ervoor dat de digitale munt geen wettig betaalmiddel kan worden

De Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) besloot in april 2022 Bitcoin als wettig betaalmiddel te adopteren. Echter lijkt dit project nu al van korte duur te zijn. Het grootste struikelblok voor de adoptie van Bitcoin in de CAR is de beperkte toegang tot internet voor de bevolking. Slechts 10 procent van de inwoners heeft toegang tot het world wide web.

De CAR, een land dat kampt met enorme armoede, zag in Bitcoin een oplossing tegen inflatie, gezien de digitale munt een maximale schaarste kent van 21 miljoen eenheden. Echter is 85 procent van de bevolking verstoken van elektriciteit en heeft maar 10 procent internettoegang, waardoor de adoptie van de digitale munt uiterst problematisch blijkt.

Jonathan Buck van het Duitse JB & HS Mining GmbH stelt dat het falen van Bitcoin in de CAR niet te wijten is aan de digitale munt zelf, maar aan de economische en maatschappelijke omstandigheden in het land. Deze sluiten niet aan bij de manier waarop Bitcoin functioneert. Desondanks ziet Buck nog genoeg kansen voor de adoptie van Bitcoin in andere Afrikaanse landen, die hij bestempelt als groeiende epicentra voor de verdere acceptatie van de digitale munt.

Toen de CAR in april 2022 Bitcoin als wettig betaalmiddel introduceerde, werd dit besluit met scepsis ontvangen. De nauwe banden tussen de CAR en Rusland zorgden voor argwaan. Sommigen vermoedden dat het land de digitale munt wilde gebruiken om sancties tegen Rusland te omzeilen. De Verenigde Naties waarschuwden ontwikkelingslanden als de CAR voor de mogelijke problemen die de adoptie van Bitcoin met zich mee kan brengen. De VN maakt zich zorgen over de consequenties van het invoeren van decentrale valuta, aangezien dit ook betekent dat landen controle verliezen.

Nu lijkt het Bitcoin-project in de CAR ten einde te zijn, als de geruchten kloppen. De redenen voor het falen van het project zijn begrijpelijk: de infrastructuur van het land is simpelweg niet klaar voor een digitale valuta.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends op het gebied van crypto. Volg ons op:

Telegram
Twitter
Discord