Beschuldigingen van Forbes over Binance ongegrond verklaard door CZ

2023-02-28

Twee journalisten hebben een uitgebreid artikel geschreven voor het zakenblad Forbes waarin ze Binance, een cryptobeurs, vergeleken met FTX, een andere cryptobeurs. De directeur van Binance heeft aangegeven dat hij van mening is dat de beschuldigingen ongegrond zijn en dat het artikel niet meer is dan FUD (Fear, Uncertainty, Doubt).

Forbes publiceerde gisteren een artikel waarin wordt beweerd dat de wereldwijde cryptobeurs Binance 1,8 miljard dollar aan de stablecoin USDC heeft overgedragen aan diverse hedgefondsen, waarvan 1,1 miljard dollar aan Cumberland, de crypto-handelstak van Don Wilson’s DRW. Het artikel suggereert dat DRW mogelijk heeft bijgedragen aan Binance’s inspanningen om USDC om te zetten in hun eigen stablecoin, Binance USD.

Volgens Forbes heeft Binance deze activa aangeduid als “nader te bepalen” gebruik, zonder hun klanten hiervan op de hoogte te stellen. De auteurs van het artikel, Javier Paz en Steven Ehrlich, hebben dit ontdekt door de blockchain te onderzoeken van augustus tot begin december. Het Forbes artikel meldt dat de timing van de overdracht opvallend is, omdat dit rond dezelfde periode gebeurde waarin FTX omviel en veel andere bedrijven met zich meesleepte. Het onderpand van de overdracht was 1,8 miljard dollar aan USDC die circuleerden op de Binance blockchain.

Binance heeft gereageerd op het Forbes artikel en beweert dat de geïdentificeerde on-chain-transacties betrekking hebben op intern walletbeheer. Binance erkent dat hun walletbeheerprocessen voor aan Binance gekoppelde token-onderpanden niet altijd vlekkeloos zijn verlopen, maar benadrukt dat de zekerheidsstelling van gebruikersactiva op geen enkel moment is beïnvloed. Binance zegt dat hun processen voor het beheer van het onderpand op langere termijn zijn vastgelegd en dat dit verifieerbaar is op de blockchain.

Binance lijkt het geld van de ene naar de andere portemonnee te hebben overgebracht, wat in het kort betekent dat ze het geld hebben verplaatst van de broekzak naar de vestzak. Patrick Hillman, verantwoordelijk voor de langetermijnstrategie van Binance, is het oneens met het Forbes artikel en suggereert dat de journalisten niet begrijpen hoe een cryptobeurs werkt. Hij beweert dat de journalisten de opnames van klanten verkeerd interpreteren als “miljoenen verschoven onderpand.” Ook Changpeng Zhao (CZ), de directeur van Binance, heeft gereageerd en stelt dat Forbes alleen heeft gekeken naar de opnames en de stortingen volledig heeft genegeerd.

Het Forbes artikel maakt ook een vergelijking tussen FTX en Binance, die weliswaar met elkaar verbonden zijn, maar niet op de manier waarop Forbes beweert. Vlak voordat de interne problemen bij FTX naar buiten kwamen, kondigde Binance aan hun FTT te willen verkopen, de officiële cryptocurrency van cryptobeurs FTX. Binance had inzage in de boeken van FTX en vertrouwde de situatie niet. Toen CZ aankondigde dat Binance al hun FTT zou liquideren, stortte de koers in en begon er een ‘oorlog’ tussen de twee beurzen.

Uiteindelijk viel FTX (ondanks geruchten dat Binance hun noodlijdende concurrent zou overnemen) en klapten de crypto-koersen in elkaar. Er heerste veel angst op de markt en investeerders wisselden massaal hun crypto’s om voor dollars en euro’s. Op dat moment registreerde Binance een ongekende uitstroom, waarbij het gedurende zeven dagen maar liefst 6,6 miljard dollar aan opnames verwerkte tijdens de hoogte van de FUD (Fear, Uncertainty, Doubt).

CZ benadrukte dat zijn Chinese nationaliteit opnieuw ter sprake kwam in het Forbes artikel, wat hij als vervelend ervaart. Binance wordt vaak bestempeld als Chinees bedrijf door verschillende mainstream media-outlets, terwijl hijzelf herhaaldelijk heeft verklaard dat hij een Canadees staatsburger is. Hij is diep teleurgesteld in Forbes vanwege het schrijven van ongefundeerde artikelen, waardoor ze hun eigen geloofwaardigheid verliezen. Mogelijk is er nog een andere reden voor zijn teleurstelling. In februari 2022 investeerde Binance namelijk maar liefst 200 miljoen dollar in het Amerikaanse zakentijdschrift.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends op het gebied van crypto. Volg ons op:

Telegram

Twitter

Discord