In 2008 werd vaak gezegd dat Amerikaanse banken te groot waren om failliet te gaan. Maar in 2023 lijken twee grote Amerikaanse banken toch in de problemen te zitten, wat een negatieve impact heeft op de financiële markten. De vraag is of dit een incident is, of dat we een patroon zien ontstaan dat kan leiden tot een nieuwe bankencrisis.
Het is zeldzaam dat een bank failliet gaat, laat staan twee banken in dezelfde week. Onlangs heeft cryptobank Silvergate zich vrijwillig geliquideerd vanwege een massale uittocht van klanten. Gisteren kreeg Silicon Valley Bank te maken met een sterke daling van de aandelenkoers nadat bekend werd dat er voor 1,75 miljard dollar aan aandelen verkocht zou worden om de balans te versterken.
Dit gebeurt op een moment dat de economie nog aan het herstellen is van de gevolgen van de corona-lockdowns en de recente invasie van Rusland in Oekraïne. De financiële problemen van de banken brengen echter nieuwe schokken teweeg in de economie.
Silicon Valley Bank, een belangrijke speler in het Amerikaanse tech-ecosysteem, leek in de problemen te zitten en kondigde woensdag een kapitaalinjectie van 2,25 miljard dollar aan om de balans te versterken. In plaats van rust terug te brengen, had dit echter het tegenovergestelde effect en daalde het aandeel van de bank met maar liefst 60 procent. Hoewel Silicon Valley Bank geen grote bank is in termen van spaartegoeden, is de bank van groot belang voor techbedrijven, met name start-ups, die veel zaken doen met de bank. Het falen van de bank kan daarom een aanzienlijke impact hebben op het bredere tech-ecosysteem in de VS.
Het vertrouwen in de Amerikaanse bankensector lijkt te zijn afgenomen, wat blijkt uit de daling van de KBW Bank Index met 7,7%, de grootste daling sinds het begin van de coronapandemie in 2020. Deze index is een belangrijke graadmeter voor de gezondheid van de bankensector in de VS. De onrust lijkt zich ook te verspreiden naar de cryptomarkt. De totale waarde van alle cryptocurrencies is met 7% gedaald, waardoor deze onder de 1 biljoen euro is gezakt. Dit kan worden gezien als een teken dat beleggers bezorgd zijn over de algemene economische situatie en de stabiliteit van financiële markten.
De afgelopen 24 uur hebben honderden miljoenen dollars aan liquidaties plaatsgevonden op de cryptomarkt. Het is opvallend dat vrijwel alle liquidaties betrekking hadden op handelaren met longposities. Hoewel hun posities aanvankelijk gerechtvaardigd leken, gezien het opbouwen van momentum op de markt, zijn de recente ontwikkelingen verontrustend en bieden ze weinig hoop voor de nabije toekomst.
Het jaar 2023 begon veelbelovend voor de cryptomarkt, met vrijwel alle coins die tot nu toe groene cijfers konden laten zien. Helaas staan veel cryptocurrencies momenteel op het laagste punt van het nog jonge kalenderjaar. Dit geeft aan dat de huidige marktomstandigheden uitdagend zijn voor beleggers in de cryptomarkt.
Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends op het gebied van crypto. Volg ons op: