Balans tussen inflatiebeheersing en economische groei: de uitdaging voor de Federal Reserve

2023-02-08

De Federal Reserve heeft in maart 2022 de rente verhoogd met 4,50 procent om de stijgende inflatie aan te pakken. Veel experts voorspelden dat deze verhoging tot een economische recessie zou leiden, maar volgens Minister van Financiën Janet Yellen is dit niet het geval.

Volgens Yellen is er geen sprake van een economische recessie in de Verenigde Staten. Zij baseert haar uitspraken op de toename van 500.000 banen in één maand en de historisch lage werkloosheid. Yellen verwacht dat de inflatie afneemt terwijl de economie blijft groeien. Aan de andere kant verwacht de Federal Reserve een lichte stijging van de werkloosheid als gevolg van de renteverhogingen. Een stijging van de werkloosheid betekent minder consumptie door consumenten en dit vermindert de druk op de inflatie. De lage werkloosheid toont aan dat de Amerikaanse economie gezond is, maar dit is niet wat de Federal Reserve momenteel nastreeft. Ze moeten namelijk de strijd tegen de stijgende inflatie winnen.

Volgens Yellen is de inflatie nog steeds te hoog, maar is er de afgelopen zes maanden een daling zichtbaar. Zij verwacht verder dat de inflatie sterk zal afnemen dankzij nieuwe maatregelen van President Biden, waaronder verlaging van benzine- en medicijnprijzen. Het goede nieuws over de Amerikaanse arbeidsmarkt kwam vrijdag binnen, met de aanwas van 517.000 banen en een daling van de werkloosheid tot 3,4 procent, het laagste niveau in meer dan 50 jaar.

De goede cijfers voor de arbeidsmarkt hebben de verwachtingen van bepaalde investeerders voor verlaging van de rente door de Federal Reserve doen vervallen. Zo lang de economie sterk blijft en de inflatie hoog is, heeft de centrale bank geen reden om de rente te verlagen. Volgens Yellen blijft het verlagen van de inflatie de belangrijkste prioriteit voor de regering van Biden, maar de Amerikaanse economie is sterker dan verwacht.

Op het moment van schrijven is de Amerikaanse regering op weg om het schuldenplafond van 31,4 miljard dollar te bereiken. Yellen heeft het Congres dringend verzocht om het plafond snel te verhogen om economische en financiële rampen te voorkomen. De Amerikaanse overheid is op weg om het limiet van haar schuldencapaciteit te bereiken, waardoor het niet langer geld kan lenen door middel van staatsobligaties. Dit zou gevolgen hebben voor de uitgaven van de overheid en kan problemen veroorzaken in het land. Aan de andere kant zal de groeiende staatsschuld een negatief effect hebben op de waarde van de Amerikaanse dollar en de overheid zal ook rente moeten betalen over deze schulden.

De Federal Reserve is in een uitdagende situatie terechtgekomen, aangezien ze tegelijkertijd de inflatie moet beteugelen door de rente te verhogen, maar ook meer schulden nodig heeft. Dit is een lastige balans die de begroting van het land sterk kan beïnvloeden, aangezien de hogere rente op de staatsschulden een groter deel van het budget opslokt.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends op het gebied van crypto. Volg ons op:
Telegram
Twitter
Discord