Australië neemt tijd voor nieuwe wetgeving crypto, ondanks toenemende populariteit onder bevolking

2023-03-07

Er lijkt geen haast te zijn in Australië om nieuwe wetgeving voor crypto in te voeren. Hoewel deze nieuwe regels oorspronkelijk vorig jaar of dit jaar werden verwacht, lijkt het erop dat handhaving pas in 2025 zal worden geïmplementeerd vanwege vertragingen.

Volgens een recente publicatie van de Australische regering zal zij de tijd nemen om nieuwe wetgeving voor crypto te ontwikkelen. Er wordt gewerkt aan een uitgebreid pakket aan maatregelen en regelgeving dat het volledige spectrum van crypto zal bestrijken. Het bestuursorgaan zal naar verwachting in het derde kwartaal van dit jaar een beslissing nemen over de kwestie en de wetgeving mogelijk in 2024 of zelfs 2025 implementeren.

Hoewel sommigen van mening zijn dat de recente faillissementen en problemen van bedrijven zoals Silvergate, FTX en Celsius (en ga zo maar door) voldoende reden zouden moeten zijn voor een snellere invoering van nieuwe regels, begrijpt de regelgever dat het belangrijk is om zorgvuldig te werk te gaan om de consument effectief te beschermen.

Australië heeft een andere visie op het invoeren van nieuwe regels voor crypto, aangezien veel investeerders de markt al hebben verlaten vanwege de recente gebeurtenissen, waaronder de val van FTX. Volgens het document is de Australische regering, of specifiek de Treasury, van mening dat deze zorgen enigszins worden weggenomen door de huidige marktomstandigheden, wat heeft geleid tot minder vraag van consumenten naar crypto-activa. Bovendien moet er nog een token mapping-oefening worden uitgevoerd om duidelijkheid te verschaffen over hoe een nieuw licentiekader in de praktijk zou werken voordat nieuwe wetgeving wordt ingevoerd. Als gevolg hiervan ziet Australië geen haast om nieuwe regels in te voeren en blijft het werken aan een zorgvuldig ontwikkeld pakket aan maatregelen en regelgeving voor de bescherming van consumenten op de cryptomarkt.

Het document benadrukt ook de correlatie tussen de acties van centrale banken en crypto. Ambtenaren stellen dat de stijging van de rentetarieven investeerders afschrikt van risicovolle activa, waaronder crypto. Bovendien heeft het Treasury een speciale crypto-beleidseenheid opgericht met als belangrijkste doel maximale consumentenbescherming te garanderen. De divisie stelt voor om een verbod op crypto-advertenties in te voeren om mensen te beschermen tegen scams en fraude.

Hoewel het begrijpelijk is dat de overheid stappen onderneemt om consumenten te beschermen tegen oplichting, is er bezorgdheid over hoe dit zou kunnen leiden tot een algeheel verbod op advertenties voor de hele cryptosector. Het is immers moeilijk om te beoordelen of een bepaalde activiteit of project legitiem is of niet. Het is belangrijk om een gebalanceerde aanpak te vinden die zowel de consumentenbescherming garandeert als de groei van de cryptosector ondersteunt.

Ondanks de veronderstelling van de Australische overheid dat er momenteel geen interesse is in crypto, blijkt uit een onderzoek van Finder uit oktober 2022 dat 23% van de Australiërs in crypto heeft geïnvesteerd. Dit is een toename ten opzichte van het jaar ervoor, toen het percentage op 17% lag tijdens de all-time highs van Bitcoin en altcoins.

Deze cijfers suggereren dat er nog steeds een aanzienlijke belangstelling is voor crypto in Australië, ondanks de recente gebeurtenissen. Het is daarom belangrijk dat de overheid een gebalanceerde aanpak vindt bij het ontwikkelen van nieuwe regelgeving, om zowel de consumentenbescherming te garanderen als de groei van de sector te ondersteunen.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends op het gebied van crypto. Volg ons op:

Telegram

Twitter

Discord