Na een lange tijd zero-tolerance beleid gevoerd te hebben tegenover de verkoop van NFTs wijzigt Apple nu eindelijk koers. Toch maakt deze wijziging het voor ontwikkelaars van GameFi- en NFT projecten nog niet echt aantrekkelijk hun NFTs op deze manier te verkopen. Apple eist namelijk dat de NFTs via in-app purchase verkocht worden met daar bovenop maarliefst 30% commissie.
NFT staat voor non-fungible token. De mogelijkheden ervan lijken voor ontwikkelaars onbeperkt, terwijl het grote publiek zich vaak slechts bekommert om de afbeelding en het prijskaartje. In realiteit kunnen NFTs ingezet worden als een digitaal certificaat, gebruik makende van de niet te ondermijnen blockchain technologie. Zo’n certificaat is in staat om van alles te vertegenwoordigen, van een zuurverdiend diploma tot en met het bezitten van een JPEG van een gepixeleerde kat.
Een van de bekendste NFT-projecten is dat van Bored Ape. Simpele afbeeldingen van gepersonaliseerde apen worden voor astronomische bedragen uitgewisseld. Het motief van kopers bij dit project is voornamelijk investering en zich bij een elitaire groep te manen. Bij sommige fysieke evenementen dienen deze NFTs als toegangskaartje.
Ook in de gaming-scene maken NFTs een grote opmars. In-game assets worden NFTs en daarmee eigendom van de spelers om te kunnen verhandelen op een open markt. Dit is begonnen bij pioniers waar deze toepassing van NFTs centraal stond, zoals Axie Infinity. Nu experimenteren reguliere (en ook grote) gameontwikkelaars met deze technologie en sommigen nemen het zelfs geleidelijk over.
Ontwikkelaars van soortgelijke projecten pleiten al langer voor versoepeling in Apple’s beleid tegenover NFTs. Waar Apple eerder geen NFTs toestond op de Apple Store, eisen ze nu dat ontwikkelaars de NFTs via in-app purchase verkopen met een commissie van minstens 30%. Dit loopt in sommige landen zelfs op tot 35%. Er wordt hierbij geen onderscheid gemaakt tussen projecten met een winstoogmerk en projecten die slechts de handel tussen particulieren willen faciliteren.
Apple lijkt hier gebruik (of misbruik) te maken van de machtige monopoliepositie die zij verschaft hebben. De enige dienst die zij tegenover de commissie zetten is het aanbieden van de apps op de authentieke Apple Store. Dit is voor startende projecten een essentieel platform om groei te bewerkstelligen. Toch vinden veel van deze projecten dit beleid zo onredelijk dat zij het platform volledig vermijden.
CEO van Epic Games, Tim Sweeney, laat zich hier verwoestend over uit op Twitter. Hij stelt dat Apple met dit beleid projecten die zij niet kunnen belasten, kapot maken. In het verleden heeft hij al in de knel gelegen met de App Store commissies en verkondigde hij al dat Apple het ontwikkelaars erg moeilijk maakt. Hij haalde ook aan dat zolang NFTs niet illegaal zijn, de ontwikkelaars die deze bedrijfsmodellen nastreven over dezelfde rechten moeten beschikken als alle andere app-ontwikkelaars volgens de concurrentie wetten van de wereld. Je kunt jezelf dus de vraag stellen of Apple met deze wijziging NFTs wel écht gaat tolereren.
Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends op het gebied van crypto. Volg ons op: