2022: Rentestijging en crypto exchange val beïnvloeden Bitcoin en aandelenmarkten

2023-01-02

In 2022 stegen de rentetarieven sterk na jaren van een soepel monetair beleid, wat leidde tot stijgende huizenprijzen en economische stabiliteit. Cryptocurrencies waren sterk verbonden met de aandelenmarkten, maar de val van een crypto exchange leidde tot een tijdelijk negatief verband. In 2023 wordt verwacht dat de correlatie tussen Bitcoin en de aandelenmarkten weer zal toenemen, hoewel er nog steeds zorgen zijn over een mogelijke recessie en afname van de liquiditeit.

Sinds het begin van het jaar 2022 hebben beide de Amerikaanse centrale bank (Fed) en de Europese Centrale Bank (ECB) de rentetarieven sterk verhoogd. De Fed heeft de rente met 425 basispunten verhoogd, terwijl de ECB met 250 basispunten heeft verhoogd. Dit is de snelste stijging van de rentetarieven sinds de oprichting van de eurozone.

Een basispunt is een verhouding van 1/100e, dus een verhoging van 250 basispunten is gelijk aan een verhoging van 2,5%. Deze verhogingen komen na jaren van een zeer soepel monetair beleid, waarbij de rentetarieven steeds lager werden. De lage rentetarieven van de afgelopen jaren hebben geleid tot stijgende huizenprijzen en een algemeen gevoel van economische stabiliteit. Het lijkt erop dat deze periode van lage rentetarieven nu ten einde is en dat we in een periode terechtkomen van stijgende rentetarieven.

Cryptocurrencies zoals Bitcoin waren gedurende het grootste deel van 2022 sterk verbonden met de aandelenmarkten. Dit betekent dat wanneer de aandelenmarkten stegen, de waarde van Bitcoin ook steeg. Er was sprake van een sterk verband tussen de twee, wat betekent dat de correlatie tussen hen hoger was dan 0,7.

Echter, in november 2022 viel de crypto exchange FTX om, wat leidde tot een daling van de correlatie tussen Bitcoin en de aandelenmarkten tot -0,88. Dit suggereert dat er tijdelijk een negatief verband was tussen de twee, wat betekent dat ze in tegengestelde richtingen bewogen. Over het algemeen is het dus belangrijk om in gedachten te houden dat cryptocurrencies niet geïsoleerd zijn van de bredere economie en kunnen worden beïnvloed door gebeurtenissen op de aandelenmarkten en andere economische factoren.

Er wordt verwacht dat de correlatie tussen Bitcoin en de aandelenmarkten in 2023 weer zal toenemen, mits de cryptomarkt in staat is om te herstellen van de val van FTX en andere tegenslagen te overwinnen. Hoewel er nog steeds zorgen bestaan over een mogelijke recessie en een afname van de liquiditeit op de financiële markten, wordt er verwacht dat de centrale banken, waaronder de Amerikaanse Fed, het tempo van de renteverhogingen volgend jaar zullen verminderen. Dit kan een positief effect hebben op risicovolle investeringen zoals Bitcoin.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en trends op het gebied van crypto. Volg ons op:

Telegram

Twitter

Discord